Online sporten

De voor- en nadelen

Ons sport- en beweeggedrag verandert in de loop der tijd. Waar vroeger standaard gekozen werd voor een sport in verenigingsverband gaat nu meer en meer de voorkeur uit naar individuele sporten. Daarnaast heeft de coronaperiode er voor gezorgd dat het online sporten een vlucht heeft genomen.

 

Waar de één  kiest voor ‘live’ sociale contacten en om letterlijk even uit hun drukke gezins- of werkomgeving te stappen hebben anderen de voordelen van het online sporten ontdekt. En daar zitten inderdaad heel wat voordelen aan. Denk alleen al aan de tijdswinst die het geeft doordat je geen reistijd hebt. Maar ook als je tijdens je werkdag wilt sporten, kleine kinderen thuis hebt en niet altijd een oppas in wilt schakelen, in de winter ’s avonds  de weg niet meer op wil, voor je werk vaak in hotels overnacht, voorkeur hebt voor de lessen van een instructeur die verder weg woont of nog voorzichtig bent in verband met corona. Deze manier van sporten is laagdrempelig en geeft de deelnemer ook privacy. Zo heeft iedereen zijn eigen redenen om voor een online les te kiezen.

 

Zijn er geen nadelen aan het online sporten dan? Als je het sociale aspect belangrijk vindt dan mis je dat geheel of gedeeltelijk wanneer je kiest voor een ‘live’ online les. Verder eigenlijk nagenoeg niet, maar let wel op één groot verschil: de begeleiding. Wanneer je voor online on demand kiest, kun je sporten wanneer jij wil, maar is er niemand die je motiveert of corrigeert. Kies daarvoor een ‘live’ online les. Bij De Vitaalformule kun je zowel pilates als allround fitheidslessen online volgen met live contact, 1 op 1 of in groepsverband. Online lessen zijn echt heel goed te volgen als er gekozen is voor kwalitatief hoogstaande beeld- en geluidsapparatuur. Gelijk met de boost die online sporten heeft gekregen, heeft de apparatuur zich uiteraard ook ontwikkelt.

 

Omdat de werkdruk hoog is, er personeelstekorten zijn en de zorgkosten hoog, wordt er tegenwoordig steeds meer preventief actie ondernomen. Werkgevers staan meer en meer open om mee te denken in de mogelijkheden ter voorkoming van uitval en een gezonde leefstijl. Een onderbreking van de werkdag met een online beweegsessie is een uitkomst. Niet alleen spierversterkend voor mensen met een fysieke baan maar zeker ook het doorbreken van het zitten en het in beweging komen voor mensen met zittende beroepen. Nederland is zelfs kampioen zitten! Niet zo’n beste titel.. Pas nog in 2022 heeft het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid een campagne gevoerd om zitwerkend Nederland iedere dag 1 minuut te laten bewegen. Alles voor de bewustwording van het belang van bewegen. Want daar begint het bij!

 

Kortom het is zeker een goede manier van sporten, doe eens een proefles en kijk of het bij jou of jullie bedrijf past!

 

Lyan Roozendaal

De Vitaalformule