Duurzaam veranderen | prioriteiten stellen en balans zoeken

De zomer is nu echt voorbij. Hoewel we nog kunnen genieten van mooie nazomerse dagen, wordt het al eerder donker en kouder. Traditiegetrouw schakelen veel mensen over van salades naar stamppotten en erwtensoep. Ooh nee hè dat worden weer extra winterkilo’s! Maar is dat ook echt zo?

𝘒𝘰𝘮 𝘫𝘦 𝘢𝘢𝘯 𝘥𝘰𝘰𝘳𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘢𝘢𝘳𝘥𝘢𝘱𝘱𝘦𝘭𝘦𝘯, 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢, 𝘣𝘳𝘰𝘰𝘥 𝘰𝘧 𝘦𝘳𝘸𝘵𝘦𝘯𝘴𝘰𝘦𝘱 𝘦𝘦𝘵? 𝘕𝘦𝘦 𝘥𝘢𝘢𝘳 𝘬𝘰𝘮 𝘫𝘦 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘢𝘢𝘯, 𝘫𝘦 𝘬𝘰𝘮𝘵 𝘢𝘢𝘯 𝘰𝘮𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘦𝘳 𝘵𝘦 𝘷𝘦𝘦𝘭 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘵. 

Het gaat om de balans tussen het aantal kcal dat je over een langere periode eet en weer verbruikt. Eet je meer dan je nodig hebt dan kom je aan. Klinkt simpel, is het niet maar het is wel de basis. Daarnaast wordt beslissen wat je eet en hoeveel je eet uiteindelijk niet bepaald door externe factoren maar door jou zelf.

Ook al lachen de pepernoten nu al naar je vanuit de schappen in de winkel, ook al zit je meer en langer binnen in de buurt van de koelkast, dan nog draait alles om prioriteiten stellen en balans zoeken. Je valt niet af door steeds van dieet te veranderen, je valt af door jezelf te veranderen. Wat zijn jouw doelen en waarom en hoe belangrijk vind je die doelen. Pas als je dat onderzoekt kun je op weg naar een gezond gewicht of kun je een switch maken naar gezonde voeding, omdat jíj achter die beslissing staat. En als je dat dan ook nog op een manier doet die bij jou past, niet te snel en niet te rigoureus dan wordt dat een duurzame verandering. En ja daar hoort ook een stamppot bij of een handje pepernoten. Zolang alles maar in balans blijft.

Dus geniet er van maar hou je doelen altijd in het vizier!

Vitale groeten,

Zeeuws Vitaal

Lyan Roozendaal

Vitaal coach